YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ

YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ

Yalın Üretim yaklaşımının üst seviyedeki amacı firmaların amacı ile aynıdır, karlı ve sürdürülebilir bir organizasyon oluşturmak. Amacına akışın hızını artırarak, maliyetleri düşürerek ve müşteri memnuniyetini artırarak ulaşır. Hızlı ve esnek bir akışa sahip olmak, çevik bir organizasyona dönüşmek yalın üretim yaklaşımının hedefidir.

Yalın Üretim yaklaşımı sektör ve süreç ayrımı yapmaz, tüm sektörlerde başarı ile uygulanabilir. Hizmet veya üretim sektöründe olmanız fark etmez, her ikisinde de bir değer üretiyoruz. “Yalın Üretim” ifadesindeki “Üretim” kelimesi bir değer üretilmesini ifade etmektedir.

Günümüzde “Yalın Üretim” ifadesi yerine “Yalın Yönetim” veya “Operasyonel Mükemmellik” ifadeleri yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu ifadeleri gördüğümüzde aklımız karışmasın, aynı şeyi ifade ediyorlar, amaçları ve hedefleri aynıdır.

Yalın Üretim yaklaşımı her sürecin içerisinde bulunan fireyi (Toyota zaman aldığı halde müşteri için değer üretmeyen her şey için “muda” ya da “fire” terimini kullanır) ortadan kaldırarak sürecin tamamlanma süresini kısaltmayı hedefler. Bu sürenin kısalmasıyla kalite ve müşteri memnuniyeti yükselir, maliyet düşer. 

Toyota, yüksek kalitesi, yüksek üretkenliği, yüksek tasarım ve üretim hızı ve esnekliğiyle dünyadaki bütün rakipleri tarafından sınıfının en iyisi olarak kabul edilir. Toyota’nın bu başarısı, istikrarlı faaliyet mükemmelliğinin doğrudan bir sonucudur ve faaliyet mükemmelliğini stratejik bir silaha dönüştürmüştür.

Bu faaliyet mükemmelliğine ulaşırken pek çok teknik kullanmıştır. Bu teknikler içerisinden aşağıdaki teknikler ön plana çıkmıştır;

  • Tam Zamanında Üretim
  • Tek Parçalı (Kesintisiz) Süreç Akışı
  • Kanban / Çekme Sistemi
  • Proaktif (Önleyici) Yaklaşım
  • Sürekli İyileştirme ve Öğrenme (Kaizen)
  • SMED (Single Minute Exchange Of Die)
  • Yerinde Kalite (Jidoka) ve Görsel Yönetim
  • İş Yükünü Düzleştirme (Heijunka)
  • Kendi Gözünüzle Görmek (Genchi Genbutsu)
  • Standartlaşma

Toyota üretim sistemini araştıran uzmanlar yayınladıkları makale ve kitaplarda bu teknikleri “Yalın Üretim Teknikleri” olarak isimlendirdi.

Pek çok organizasyon bu tekniklerden birkaçını kullandığı, tüm süreçlerin ve çalışanların katılımını sağlayamadığı ve üst yönetim dahil olmadığı için başarı sağlayamıyor veya faydalarından yeterince yararlanamıyor.

Yalın üretim teknikleri tek başına operasyonel mükemmellik için yeterli değildir. Bu tekniklerden daha önemlisi aşağıdaki yönetim stratejileri ve yaklaşımlarıdır. Bu yaklaşımlar Toyota’nın başarısının altında yatan gizli silahlar olarak da bilinir.

Bu gizli silahlar yönetim ekibinin;

  • Faaliyet mükemmelliği çalışmalarının sahibi olması, yalın üretim, proaktif (önleyici) yaklaşım, sürekli iyileştirme ve öğrenme (kaizen felsefesi) yaklaşımlarının tüm kuruluşun kültürüne nüfuz etmesi gerektiğini kavrayıp gerekli stratejileri üretmesi
  • Süreç ve saha odaklı yönetim sergilemesi
  • Kararları kısa dönemli finansal çıkarlar yerine uzun dönemli bir felsefeye bağlı kalınarak vermesi (İşe uygun doğru kişilerin seçilmesi, onlarla uzun vadeli planların yapılması ve tüm çalışanların sürekli geliştirilmesi. Ürün tasarımı, tedarikçi ve ekipman seçimi vb. tüm alanlarda uzun dönemli felsefeye bağlı kalınması)
  • Yalın üretim yaklaşımının ve tekniklerinin kesintisiz kullanımı ile mükemmellik peşinden koşulması, daha iyisini yapmak için çabalayan bir organizasyon oluşturması (Mevcut durum ile yetinmeyen, rutin çalışmayı başarı olarak görmeyen liderler ve ekipler oluşturulması)

Bu ve benzeri stratejiler hedeflere ulaşılmasını, karlı ve sürdürülebilir bir organizasyon olunmasını önemli ölçüde destekleyecektir. Fakat rakiplerimizden önde olmak veya geri kalmamak için faaliyet mükemmelliğinin yanı sıra farklılık yaratma, çağa ayak uydurma ve buluş yapma vb. yaklaşımları ve araçları da kullanmamız gerekmektedir.

Yalın Yönetim Danışmanı
Halil Çetinay, PMP

[ Yalın Yönetim, Yalın Üretim, Operasyonel Mükemmellik ]